23.12.2017.
Radnički savladao Slogu
 
KKK Radnički je pobedonosno završio polusezonu KLS pošto je u 13. kolu na svom terenu porazio kraljevačku Slogu 78:76 (26:7, 16:23, 16:26, 20:20) u triler završnici koju je "izrežirao" Petar Beader.

Hladnoruka uzdanica Bojana Kusmuka je preuzeo odgovornost u završnom minutu, kada su gosti posle poena Jovanovića za 73:72 došli u vođstvo - za 47 sekundi su preokrenuli rezultat na 73:76. Beader je najpre prvi put izašao van linije 6,75 metara gde je fauliran pri šutu, pa je sa linije bacanja smanjio na 75:76. Jovanović "otima" loptu, Beader ponovo izgrađuje šut za tri poena, lopta je izbačena sekund pre kraja, rasparala je mrežicu i u narednom trenutku donela ushićenje Kragujevčana i tugu Kraljevčana koji nakon ovog kola ostaju usamljeni na samom rubu tabele.

Košarkaški "scenario", međutim, potpisuju kolektivno oba sastava koja su za kraj 2017. godine odigrali derbi začelja, po sopstvenom priznanju, sa obe strane - od sjaja do očaja.

Ovu uzbudljivu utakmicu u celini otvorila je četvrtina koja je, nakon početne nervoze u obe ekipe, donela realizaciju kakva tokom polusezone nije viđena. Naime, dok je KKK Radnički "proknjižio" 26 poena (jedino je više imao u Valjevu - 27), sa druge strane Sloga je postigla tek sedam (nikada niti jedna ekipa protiv Šumadinaca nije tako podbacila). To je bila posledica što katastrofalnog šuta gostiju iz polja (3/14), što dobre postavke Šumadinca u odbrani. Pojedinačno, izdominirao je Kolmen, kao jedini dvocifreni strelac - 14 poena (iz polja 5/7, bacanja 4/4), a uz par atraktivnih poteza izmamio je jake aplauze nekoliko stotina ljubitelja košarke u Jezeru.

Međutim, naredne deonice donose minute u kojima igrači Dušana Radovića, jedan po jedan, u talasima preuzimaju ulogu lidera. Tako Bogdanović završava poluvreme sa 12 poena, a gosti poboljšanom odbranom parališu glavnu polugu - Kolmena (postiže tek jedan poen). U odnosu na prethodnu, u ovoj četvrtini domaća ekipa ima deset poena manje - 16, a gostujuća 16 više - 23, da bi poluvreme bilo završeno 42:30. To je, ispostavilo se, bila još uvek osetna prednost KKK Radnički.

U trećem kvartalu punim elanom zaigrali su kapiten Otović i Igrutinović, igra Kraljevčana postala je sve tečnija, pa su se prvom serijom poena (6:0) približili na jedan posed lopte - u 26. minutu bilo je 50:48. Među Kragujevčanima Beader je bio najraspoloženiji, svoj saldo je udvostručio na 16 poena za 30 minuta, Jovanović je trojkom držao distancu 58:50, ali završica ovog perioda pripada gostima koji dolaze do još jedne serije 6:0 za 58:56 (period im pripada 26:16).

Odlučujućih deset minuta Lalović otvara trojkom, na šta Sloga u narednim minutima odgovara upornim atacima za preotimanje prednosti. Približavali su se na po poen-dva zaostatka, ali su opet Lalović, a onda i Beader odbijali nalete trojkama. Posle vođstva 71:65, najpre Kragujevčani među gostima Igrutinović i Nikolić pogađaju za 71:69, da bi Marković upisao trojku za preokret 71:72 sredinom 38. minuta. Tada je usledila filmska završnica opisana na početku koja, na žalost jedne strane, nije donela makar produžetak - već 12. poraz, dok je druga doživela silnu satisfakciju drugim uspehom u više nego turbulentnoj polusezoni na parketu i van njega.

Najkorisniji igrač utakmice bio je Bogdanović, u indeks 28 ugradio je 20 poena i devet skokova, a uz njega su u Slogi dvocifreni strelci bili još Igrutinović - 19 poena, Otović - 16.

U pobedničkom sastavu, junak večeri i statistički MVP bio je Beader - indeks 26: 26 poena (trojke 5/10), pet skokova, četiri asistencije. Dvocifren učinak imao je Kolmen, postigao je "dabl-dabl": 17 poena i 11 skokova. Neuspeh u prošlom kolu delovao je otrežnjujuće po ostatak sastava iz Kragujevca: po devet poena zabeležili su Jovanović (uz pet skokova, šest asistencija i sedam iznuđenih prekršaja) i Lalović (trojke pogađao 3/7). Po pet poena ostalo je na saldu Lukovića, Milosavljevića (četiri skoka) i Kljajevića (pet skokova), a Pavlović je ima dva poena.