U plej ofu Superlige biće implementirane nove tehnologije za poboljšanje suđenja

Moderna tehnologija koja se koristi na utakmicama NBA i Evrolige biće primenjivana i na mečevima u AdmiralBet Košarkaškoj ligi Srbije. Sa željom da se regularnost takmičenja podigne na najviši mogući nivo, sudije će na utakmicama domaćeg šampionata na grudima nositi go pro kamere koje će beležiti video i audio zapis.

Po prvi put, ovakvu kameru nosio je arbitar Uroš Obrknežević na utakmici poslednjeg kola KLS između OKK Beograda i Metalca iz Valjeva. Ovaj duel ujedno je poslužio kao test i generalna proba, kako bi ceo sistem bio implementiran već za polufinalne duele plej-ofa Superlige Srbije, a potom korišćen i na svim utakmicama u KLS od naredne sezone. Ovako napravljeni audio i video zapisi moći će da se koriste i u promotivne svrhe.

– Gledaoci, a i neposredni akteri utakmica, igrači i treneri biće u prilici da dobiju perspektivu koju sudija vidi i zašto je nešto odsvirano, a nešto nije. Biće omogućen mnogo bolji pogled zašto su neke odluke donete u datom trenutku.
– Takođe, moći će da se čuje i komunikacija između igrača i sudija, trenera i sudija, ali i sudija međusobno i uveren sam da će iz te komunikacije moći mnogo da se nauči o pravilima, što će posebno biti zanimljivo gledaocima. Plan je da kamere budu implementirane u sam dres i to će biti jedan zaista veliki pomak napred – rekao je jedan od naših najboljih sudija, dugogodišnji evroligaški arbitar, Uroš Obrknežević.

Domaći košarkaški šampionat poslednjih godina napravio je krupne iskorake u organizacionom i kvalitativnom smislu. KLS je prva liga u regionu koja je uvela instant riplej sistem, ali i elektronske zapisnike. Sve to je ispraćeno podizanjem kvaliteta svih timova, ali i uvećanom posetom, a o napretku srpske klupske košarke i znatno većim ulaganjima svedoče i rezultati u ABA 2 ligi gde su naši timovi na kraju ligaškog dela takmičenja ubedljivo zauzeli tri prva mesta. izvor (Telegraf.rs) Foto Ivica Veselinov #klsrb