Nakon pet odigranih kola u Admiral Bet košarkaškoj ligi Srbije u prvoj petorci lige za mesec oktobar 2023.godine našla su se dva debitanta u seniorskoj konkurenciji uz jednog prekaljenog asa košarkaških terena. Petorka je određena prema pozicijama u timu, koje su klubovi prijavili u svojim rosterima na početku sezone.
Na poziciji plejmejkera najbolji učinak ostvario je Nemanja NIKOLIĆ /Novi Pazar/. Ovaj 25 to godišnji igrač najzaslužniji je za dobar start svoje ekipe u ovom prvenstvu. Za prosečno 29,4 minuta provedenih u igri Nemanja je imao 15,4 poena i 6,8 asistencija po meču /drugi na listi najboljih asistenata lige/.
Najbolji bek je HARVEY Zachery /Zdravlje/, zahvaljujući košgeterskom učinku /103 koša, prosek 20,6/ i sjajnom indexu na utakmici petog kola protiv Novog Pazara /index 41/ uz solidnih 56% uspešnosti u šutu iz igre za dva i tri poena /36-64/. Zak je i u izvođenju slobodnih bacanja u ovih pet kola bio uspešan 73% /22-30/
Na poziciji krila najbolji u ovom delu takmičenja bio Filip BARNA /Spartak Office Shoes/. Ovaj 24 ro godišnjak, rođeni subotičanin ubacio je 97 koševa na prvih 5 utakmica /prosek 19,7 koševa po utakmici/, sa prosečnim inexom korisnosti 24 /ukupno 120/. Jedan je od najpreciznijih šutera za dva poena sa procentom 79% /27-34/. Za 30 minuta provedenih u igri Filip je zabeležio 32 skoka/6,4 po utakmici/.
Jedan od najmlađih igrača u ligi 18 to godišnji Bogoljub MARKOVIĆ /Beograd/, najbolji je igrač na poziciji krilnog centra. Talentovani juniorski reprezentativac Srbije u gotovo svim parametrima je u vrhu lista. Na listi strelaca je 4 sa postignutih 100 koševa, na listi skakača je prvi sa 55 skokova /11 po utakmici/. Da nije imao slab učinak u petom kolu u šutu za tri poena /0-4/ i u ovom segment bi bio u samom vrhu /9 od 18 u prva 4.kola/. Interesantno je da je ovaj 210 cm visoki užičanin inače član Mege, koji za OKK Beograd igra na dvojnu registraciju i u kategoriji asistenata koja po pravilu pripada nižim igračima veoma dobro kotiran sa ukupno 17 asistencija/3,4 po meču/.
Sava LEŠIĆ /Metalac/, jedan od najiskusnijih igrača u ligi, zasluženo je najbolji na poziciji centra. Sa indexom 128 prvi je na listi najboljih igrača i drugi na listi strelaca sa 104 postignuta koša. Za prosečno 32 minuta provedena u igri Sava je konstantno bio među najboljim igračima valjevaca sa prosečno 7 skokova po utakmici. AdmiralBet Košarkaška liga Srbije #klsrb