U okviru dvodnevnog seminara AdmiralBet Košarkaške Lige Srbije, JP Stara planina SP Resort je ugostio  sve  sportske činoce lige na jednom mestu. Domaćin ovog skupa je bio nekadašnji košarkaš Crvene Zvezde Goran Karadžić, sada direktor JP “Stara planina” – SP Resort. Zadata agenda je realizovana na svim nivoima funkcionisanja lige gde se razgovaralo o srpskoj košarci na svim nivoima – od trenerskog do sudijskog.
Održani su sastanci trenera gde su se upoznavali sa novim izmenama u sudijskim odlukama i tumačenju istih. Na Skupštini UK KLS usvojene su propozicije takmičenja za sezonu 2022./23., kao i izmene i dopune disciplinskog pravilnika KLS. Bio je sastanak svih sudija gde se odvijala interakcija sa trenerima o novinama sistema IRS (Instant Replay System) ili trenerski čelendž (challenge). Zatim se održala obuka delegata sa pripremom za uvođenje digitalnog delegatskog izveštaja, kao i sastanak kontrolora sa proverom sudijskih testova. Obraćao se  naslovni sponzor lige sa panelom o funkcionisanju bettinga i bezbednosti u sportskom klađenju. Sve su to samo obrisi dešavanja na Staroj planini.  Video prilog izvor:

Sastanak sa trenerima – sudija Vladimir Jevtović

Sudija Vladimir Jevtović i sportski direktor Admiralbeta KLS-a Branko Jovanović su trenerima predstavili nove FIBA izmene za predstojeću sezonu 2022./23. Nakon prisustva na FIBA panelu, sudija Vladimir Jevtović je upoznao trenere sa novinama koje će se primenjivati u narednoj sezoni. Od bitnih izmena trenerima su predočene kategorije tumačenja nesportskog prekršaja, faula dok traje „mrtvo vreme“, kada je lopta još kod sudije, ili igrača koji treba da izvede aut, a sve to u poslednja dva minuta utakmice. Uvođenje challenge za trenere po jedan za svakog trenera u toku meča, sudijski challenge kojeg sudije mogu koristiti radi utvrđivanja spornih situacija, sistema IRS (Instant Replay System). U razgovoru sa trenerima data su pojašnjenja uz video klipove raznih spornih situacija u prezentaciji čime su pojašnjenja bila jasnija.

https://www.fiba.basketball/documents/official-basketball-rules/2022.pdf

 

Skupština UK KLS

Održana je Skupština UK KLS na kojoj je prisustvovalo 19 predstavnika klubova, osim Borca iz Čačka i Partizana NIS. Na Skupštinskom zasedanju donete su odluke koje će biti objavljene u saopštenju AdmiralBet Košarkaške lige Srbije između ostalog pitanja oko termina odigravanja susreta, usvajanja finansijskog izveštaja, članstva u KSS, izmenama u propozicijama i ostale tačke koje će biti u saopštenju. Na samoj skupštini naslovni sponzor AdmiralBet pripremio je za sve učesnike prigodne poklone na kojima im se zahvaljujemo, takođe su podeljeni i novi lap-topovi za novi (IRS) Instant Replay System ili „čelendž“ za svaki klub AdmiralBet KLS-a.

Sastanak svih sudija lige i obraćanje Straina Nedovića

Na sudijskom seminaru koji je po rasporedu zakazan za drugi dan na Staroj planini, gost seminara je bio g-din Strain Nedović- trener aktuelnog prvaka KK Zlatibor. Sa sudijama je podelio svoje utiske o prethodnom periodu kao i pojašnjena tumačenja pojedinih situacija sa željom da je praksa da treneri budu upućeni u sve novine sudijskih odluka i razumevanje istih. Sastanku su prisustvovali sudije, kontrolori, disciplinski sudija i sportski direktor koji je pozdravio nove sudijske članove. Seminar je vodio sudija Vladimir Jevtović koji je prezentovao nova tumačenja pravila sa održanog FIBA panela na kojem je prisustvovao.

 

Delegati i kontrolori Košarkaške lige Srbije

Održani su sastanci sa delegatima AdmiralBet Košarkaške lige Srbije koji su započeli minutom ćutanja odavanjem pošte preminulom doktoru reprezentacije Srbije Zoranu Krivokapiću, Delegatima se obratio direktor AdmiralBet Košarkaške lige Srbije g-din Aleksandar Grujin čestitao novim članovima ulazak u ligu a starim poželeo puno uspeha u daljem radu. Delegate je upoznao sa novim izmenama u propozicijama kao i sa pripremom uvođenja digitalnog delegatskog izveštaja koji će za početak biti testirani u nižim kategorijama. Nastavak panela kojem je prisustvovao i disciplinski sudija Dragutin Ilić obeležile su sve nadogradnje informacija koje su nove u sudijskim FIBA izmenama koje je prezentovao sudija Vladimir Jevtović tako i u vođenju digitalnih zapisnika koje je vodio delegat Branko Markoski.