24.09.2020.
Deleon za Sport Klub: ABA seče Superligu
 
Deleon za SK: ABA "seče" Superligu


Dve nedelje u životu većine smrtnika vremenski je zanemarljiv period, ali ne i u suživotu regionalnog i domaćeg košarkaškog takmičenja sa 30 učesnika i doigravanjima za titule. Odlaganje početka ABA lige sa trećeg septembarskog na prvi oktobarski vikend, i pre oficijalnog starta sezone, ugrozilo je uobičajeni tempo igranja Superlige, kojom se stavlja tačka na Košarkašku ligu Srbije.


Domaću ligu počinjemo 26. septembra, a u takozvanom prvom delu, bez pet klubova koji igraju ABA ligu, 16 ekipa će, po dvokružnom sistemu, takmičenje završiti 10. aprila. A termin eventualnog petog meča finala plej-ofa regionalnog nadmetanja je 22. maj sledeće godine. To znači da mi našu Superligu ne možemo da igramo ligaški, čak ni da učesnike podelimo u dve grupe po četiri (šest kola), već samo doigravanje. Ne dao Bog, da dođe do novog odlaganja ABA lige, kada bismo tek tada završili sezonu, odnosno šta bismo mi u Srbiji uopšte stigli da odigramo u najzanimljivijem delu sezone kada pada odluka o nacionalnom šampionu. Imajte u vidu da se kvalifikacioni predolimpijski turnir seniora igra u junu, da su odložene Olimpijske igre u Japanu krajem jula..., ne krije zebnju Leon Deleon, dugogodišnji direktor KLS u razgovoru za Sport Klub.


Blagi haos u kalendaru je napravila epidemiološka situacija i više nije važno da li su članovi regionalne lige svojevremeno uopšte povukli racionalni potez o pomeranju starta takmičenja s obzirom na to da je sa virusom jedino izvesna neizvesnost, i tako veći deo tekuće kalendarske godine.


Nama je lakše da organizujemo sezonu najvišeg ranga, a ’kopiraće’ nas i niže domaće lige, pošto se igra samo u Srbiji. Prate se odluke nacionalnog Kriznog štaba, a zdravstvena situacija je manje, više slična u celoj zemlji.


Top kontinentalno takmičenje pod obručima, Evroliga, za sada, planira da igra uobičajeno, kolo po kolo, uz već tradicionalne mere opreza. Za razliku od „konkurentne“ FIBA, koja se opredelila za ’mehure’ u koje će nacionalne selekcije tokom novembarskih prozora.


Ne planiramo turnirsko igranje, sem u slučaju eskalacije virusa kovid. Ne kažem da nismo imali u glavi i tu varijantu, ali turniri nisu bili ni blizu prioritet. Međutim, ako situacija na terenu bude zahtevala, u hodu ćemo se prilagoditi i preduzeti odgovarajuće mere. Ipak, utakmice KSL neće ličiti na neke pređašne sezone, pošto će „dekor“ na tribinama, što se i očekivalo, biti prilično drugačiji. Neće biti gledalaca do daljeg. I ta poslednja odluka Kriznog štaba, iskreno, nije mi razumljiva i jasna, s obzirom na to da je data dozvola okupljanja do 500 ljudi u zatvorenom prostoru tačnije vrata za publiku su otvorena u bioskopima i pozorištima. Smatram da su sportske dvorane mnogo veće i da mogu da obezbede bolje uslove za bezbedno gledanje. Logično, da bi broj navijača bio ograničen, sve sa maskama, socijalnom distancom....


Iako su prazne dvorane trenutna realnost, sagovornik apostrofira:


Sportska takmičenja nemaju smisla bez publike, uz svo razumevanje zadravstvenih razloga. Voleo bih, ako se situacija normalno ne pogorša, da se razmisli o nekoj dozvoli za bar nešto gledalaca u dvoranama. Kvota od 30 ljudi, koliko je sada dopušteno, ne računajući aktere na terenu i kraj aut linije, više je nego simbolična.


Prazne tribine nisu jedina neobičnost košarkaške sezone u doba globalnog virusa.


Savez i Liga su usvojili kovid protokol, koji podrazumeva i obavezno testiranje pre početka takmičenja, a kasnije po potrebi, u zavisnosti od situacije. Po 20 besplatnih PCR testova svakom klubu, a troškove je pokrila država. Ako se zna da je cena jednog testa 6000 dinara, nije to mala ušteda za mnoge srpske klubove, imajući u vidu njihove finansije. Pokušaćemo da iz istog programa obezbedimo besplatne testove i za službena lica, sudije i delegate. Troškovi eventualnih kasnijih testiranja, naravno, neće biti besplatni. Kada većini članova KLS i te kako znači da ne potroše nešto malo više od 1.000 evra na jednu „turu“ testiranja, možda je pitanje o materijalnom statusu i, višak. „Svi klubovi su u teškoj finansijskoj situaciji, pošto su i budžeti lokalnih samouprava listom manji zbog ekonomske krize izazvane kovidom. Lančano, i potencijalni sponzori su u nebranom grožđu, neće biti nimalo lako“, jasno je Deleonu.


Dok se bore za gole klupske živote, pomoć stiže i od Saveza...


Liga se dogovorila sa KSS da umanje obaveze koje klubovi imaju prema Kući košarke. Savez se odrekao taksi, koje na godišnjem nivou, po klubu, iznose 1600 evra, a postoji preporuka i da regionalni savezi umanje sličnu vrstu nadoknade za 50 odsto, što je 1.200 evra po klubu. Očekujem i da se KSS uključi u aktivnosti poboljšanja materijalnog statusa klubova i stabilnijeg finansiranja.


Ne tako davno bilo je pojedinih, istaknutih članova Lige, koji su zagovarali iseljenje kancelarije Udruženja ligaša sa adrese i kuće KSS u Sazonovoj kao „viši“ čin samostalnosti. Liga je deo košarkaške organizacije, a ova zgrada je domaćin svim basket strukturama u zemlji. Iako smo samostalni, ima logike da smo pod istim krovom. KSS je dobar domaćin, a mi, nadam se, solidni partneri. Zato ne vidim razlog da tražimo drugi prostor. Zajedničko ’stanovanje’ ne umanjuje našu samostalnost, ugovorne obaveze. Ne vidim problem što nismo ’fizički’ odvojeni“, diplomatski će Deleon. Košarkaška liga Srbije je proteklu sezonu završila polovinom marta, a Superliga, koju čine srpski predstavnici na Jadranu i najuspešniji domaći timovi, ostala je samo sanak pusti. Gubitak je takmičarski, ali i finansijski. Nisu samo klubovi ugroženi, pogođena je i Liga kao organizacija. Zbog prekida sezone, prihodi su nam bili manji za 50.000 evra. Ali, imajući u vidu kompletnu situaciju, Liga je i dalje finansijski stabilna. U stanju smo da amortizujemo pomenuti manjak prvociran višom silom i da u predstojećoj sezoni, ekstra ne opteretimo klubove nijednim dinarom. Direktor Deleon podseća na još nešto.


Pre šest godina, obaveze klubova, na sezonskom nivou, bile su 550.000 dinara prema Ligi. A već petu godinu, klubovi nemaju taj pritisak jer Liga obezbeđuje sredstva preko prodaje medijskih prava, prava na vođenje statistike i sponzorskih prava.


Da li iz „pedagoških“ razloga ili su klubovi, pojedini, inače, skloni bili da duguju Ligi do iznemoglosti, stvarno postali ažurni, direktor apostrofira:


Nema dužnika, svi su izmirili obaveze bez obzira na komplikovanu situaciju. Uostalom, tako nije od juče.


Posle pola godine mirovanja košarkaške lopte, svi bi da se što pre zvanično zakotrlja. Neki sa manjom, neki sa većom dozom optimizma, u zavisnosti koliko se čita između redova naših i svetskih zdravstvenih biltena.


Ne polazim od najgoreg, nije moja priroda. Moj posao je da sve bude cakum, pakum za skori početak lige. Tako je urađeno u skladu sa trenutnim stanjem. Ali, ne spavam, osluškujem... Moguće su i druge varijante, KLS će uvek poslušati preporuke i odluke državnih organa. Preko granskog saveza smo u redovnom kontaktu sa Kriznim štabom. Uskoro ćemo formirati i Komisiju KSL koja će pratiti zdravstvenu situaciju i predlagati neophodne mere. Jer, sve ovo što se svetu dešava od proletos, davno je izvan običnih sportskih okvira. Nadam se, ipak, da će se odigrati domaća i Superliga, ali i sve ostale košarkaške lige. Možda ćemo neka rešenja morati da tražimo eskpresno, ali, najvažnije je da se igra“, optimista je Leon Deleon.


Leon Deleon , KLS , Srbija KLS , ABA liga , ABA2 liga , coronavirus #KLSRB