24.09.2020.
Pirot dočekuje OKK Beograd na otvaranju sezone
 
Pirot dočekuje OKK Beograd na otvaranju sezone u KLS


U subotu, 26. septembra 2020. od 19,30 časova u hali Kej Pirot otvara svoju prvu sezonu u Košarkaškoje ligi Srbije od svog osnivanja protiv starog rivala, ekipe OKK Beograd.


Pirot je sa OKK Boogradom prvi put odigrao prvenstvenu utakmicu na turniru u Pirotu daleke 1954. godine na kome je učestvovala i Crvena Zvezda. Pirot je tada još nastupao pod imenom Partizan a OKK Beograd bio BSK. Utakmica je završena pobedom Pirota (48:43) da bi posle toga nadalje sve uglavnom bilo u znaku beogradskog kluba. Pamte se još neki dueli na prijateljskim utakmicama i jednom i KUP-u, ali su tek 80- te godine prošlog veka obeležene mnogobrojnim  prvenstvenim duelima u Drugoj ligi Jugoslavije. 


Više od svega se pamti da je iz Srpske lige krajem 1963.g. u tada veliki OKK Beograd sa svojih 20 godina prešao Zoran Bojkić kao prvi pirotski igrač na velikoj sceni u veliki klub, u šampionski OKK Beograd sa trenerom Borom Stankovićem, gde je igrao sa Koraćem, Gordićem, Nikolićem, Erkićem i ostalima sa kojima je osvojio 1964.g. drugu uzastopnu titulu prvaka Jugoslavije i igrao evropske kupove. I sada se pamte njegova presudna slobodna bacanja za overu titule, beše li to u Ljubljani! Proveo je Bojkić četiri godina u OKK Beogradu od kada zbog toga piroćanci sa posebnim simpatijama prate taj klub.  


Sada se posle više od četiri decenija očekuje prvenstveni duel dva stara rivala u KLS, za Pirot istorijski i prvi u tom rangu takmičenja, koji će se nažalost odigrati bez prisustva publike zbog preduzetih mera usled pandemije virusa COVID-19. Pirotska ekipa u nešto izmenjenom sastavu u odnosu na prethodnu sezonu, formiranom sukcesivno i u hodu tokom priprema, očekuje utakmicu jakog intenziteta protiv ekipe koja prestavlja kombinaciju iskustva i mladosti i koja svakako želi mnogo bolju sezonu od prethodne. Pirot predvodi trener Marko Spasić koji je istu uspešno vodio u poslednje četiri sezone dok na klupi OKK Beograda debituje Branislav Ratkovica, do pre jedne sezone igrač ovog kluba. 


Nova sezona KLS će sudeći po novim sastavima svih ekipa i gotovo nepodeljenom mišljenju košarkaške javnosti biti jača i potencijalno neizvesnija od prethodnih. Nadamo se uskoro ipak igrana uz prisusvo publika! Srećno svima! Izvor KK Pirot #KLSRB