31.08.2019.
Visoki let Orlova
 
Silovit start Srbije na Svetskom kupu. U prvom meču na šampionatu izabranici Aleksandra Đorđevića zgromili su Angolu i na impresivan način su poslali poruku svim rivalima da su spremni za najviše ciljeve –  105:59 (29:20, 21:12, 28:15, 27:12).


Angola se predstavila kao prilično agresivan tim. Kao osice “nasrtali” su na centre Srbije, menjali su sisteme odbrane od “čoveka” preko zonskog presinga do zone. Često su u napadu sva petorica igrača bili na ili izvan linije za tri poena… Ali ništa im to nije pomoglo. Šta će se desiti mogli smo da zaključimo sredimom prve četvrtine. Angola je imala onu malu, početnu prednost, a onda su igrači Srbije počeli da šutiraju. I do kraja prvog perioda igre Srbija je postigla impresivnih šest trojki iz još impresivnijih sedam šuteva. Prednjačio je Bogdanović sa šutem 3-3, a ostale su postigli Birčević, Gudurić i Jokić.


Osim Nemanje Bjelice, koji je pred početak meča odradio trening, Đorđević je tokom meča sa Angolom u vatru ubacio sve adute. Čini se da je jedino Marjanović imao problema. Svaki put kada bi krenuo da igra protiv drastično nižih rivala – sudije su mu dosudile faul u napadu. Ipak, sve je to izbrisao džin iz Boljevca tokom četvrte četvrtine kada je dominirao u reketu.


Generalno tim Srbije izgledao jako dobro. Milutinov i Jokić su imali nekoliko odličnih saradnji, Lučić je pokazao da je povreda iza njega, Jović i Micić da mogu da mirno organizuju igru na ovom takmičenju, Bogdanović se poigravao i činilo se da može da poentira kada god poželi… Kapiten Srbije, Miroslav Raduljica proslavio je i jubilej na ovom meču – 100. utakmicu u dresu nacionalnog tima.

SRBIJA: Simonović 5, Bogdanović 24, Bjelica, Lučić 7, Raduljica, Birčević 7, Jokić 14 (6 as), Milutinov 14, Micić 8 (5 as), Gudurić 9, Jović 5 (9 as), Marjanović 12 (10 sk).

ANGOLA: Domingoš 6, Moreira 8, Gonkalveš, Sipriano, Morais 15, Paulo 10, Antonio 6, Mingas 2, Mbunga, Mur 6, Žoakim 6, Konseisao. Izvor: BasketballSphere