17.04.2018.
Treneri najavili početak Super lige
 
Vreme je za Super ligu. Treneri devet od 12 klubova koji će se ove godine takmičiti u elitnom rangu okupili su se na zajedničkoj konferenciji za medije.

Branko Maksimović, trener Mladosti iz Zemuna, objasnio je šta očekuje od svog tima tokom borbi.
"Mi smo osvojili osmo mesto i zaslužil da uđemo u Super igu. Želim da imamo dobro takmičenje, biće teško trenerima jer se igra na tri dana, i poželeo bih sviam da nemaju problema sa povredama. Voleo bih da uživmo u košarci na svim terenima učesnika Superlige. Mi smo ciljeve ostvarli, ovo je nagrada za sve igreče i mene kao trenera. Pokušaćemo da prikažemo lepu košarku."

Trener Filip Socek iz Vojvodine priznao je da ima tremu pred start takmičenja.
"Mi smo cilj ispunli, bili smo najmlađa ekipa u ligi. Ako se ukaže šansa za ABA 2, to ćemo oberučke da prihvatimo. Nema šta puno da dodam, prva utakmica i odmah igramo sa Partizanom, za nas  je to praznik košarke i nadam se da ćemo se u najboljm svetlu predstaviti beogradskoj publici."

Iskusni Mihajlo Poček predvodiće Metalac iz Valjeva.
"Čestitam trenerim supeligša ulazak u ovo takmičenje. Nadam se da će Super liga dati dosta dobrih utakmica u obe grupe. Što se tiče Metalca on je u ovoj sezoni ispunio svoj primarni cilj, posle veoma teške situacija, uspeli smo da uđemo u Super ligu. U sve utakmice ulazimo motivisano da se što bolje prikažemo srpskoj košarkaškoj javnosti. Metalac se našao u teškoj situaciji pre dve godine, sa velikim dugom. Niko nije očekiveo da možemo čak i da opstanemo u ligi. Ove godine ušli smo sa ambicijama da uđemo u Superligu. I to smo ostvarili. Što se tiče prvog tima, ja sam prezadovoljan do sada postigunu u ove dve godine. Metalac mora da se okrene radu sa mlađim selekicjama, to stoji. Valjevo je uvek bilo izvor dobrih igrača, posebno na spoljnim pozicijama. Veoma je teško u ovom hodu ubiti dve muve odjednom, ali truidmo se da popravimo rad sa mlađim selekcijama, ali i da postavimo temelj na kome će Metalac da živi u budućnosti."

Bojan Jovičić, trener Tamiša, zatražio je od medija da pišu afirmativno.
"Smatram da su treneri u KLS sigruno jedna od svetlih tačaka tog takmičenja. Drago mi je da su dvojica od njih sada treneri naših najvećih klubova. Apelujem ovo prilikom da pišete afirmativno o košarci, da biste time pomogli ljudima koji vode klubove.  Što se tiče Tamiša, napravili smo dobar tim, spoj mladosti i iskustva. Ambicije su da nastavimo gde smo stali i da ostavarimo što veći broj pobeda, pa zašta to bude bilo dovoljno. Pre svega želim da igrači daju maksimum, da ne bude povreda, raspored je zgusnut. To KLS ekipama teže pada jer imaju manji kvalitet."

Trener Vršca Goran Topić, podsetio je na to kako je protekla sezona tima iz Banata.
"Paralelmo smo igali dva takmičenja, KLS i ABA 2, duga je i naprona sezona. Zadovoljni smo rezutlatima koje smo postigli, osvajanjem dva treća mesta i učešećem na F4 ABA 2. U Superligi očekjemo dobre rezutlate, borićemo se za što bolji plasman. Naši ciljevi ostaju isti, iako imamo povređenog Savovića, a nemamo više Simeunovića, Kutlešića i Glišća koji su potražili nove sredine. Doveli smo Radosavljevića i Pavlovića. U nekom malo izmenjenom sastavu ćemo biti, izgubili smo u kvalitetu, ali smo dobili nešto drugo – podlmladili smo tim, naprvili dobru bazu i očekujemo dobar rezultat."

Trener FMP Vladimir Jovanović poželeo je da se tokom Super lige igra dobra košarka, ali i da se afirmiše što više dobrih igrača. Naravno, i da „dešavanja na terenu budu u prvom planu“.
"Poslednju utakmicu smo odigrali 11. marta. Od tada je prošlo mnogo vremena, za nas je ovo novi početak. Uz to promenili smo sastav ekipe što je dodatno uticalo da sada ne mogu da kažem šta očekujem. Sigurno je da ćemo na svakoj utakmici dati svoj maksimum u želji da igramo dobru košarku i afirmišemo nekog dobrog igrača. Igrali smo pripremne utakmice protiv ekipa iz KLS. Sve ovo je novo za nas, ponovo smo prošli kroz pripremni period, dolazili su novi igrači, a važni su otišli. To nam je otežalo pripreme, ali tako je kako je. Borićemo se i pokušaćemo da ostavrimo naše ciljeve."

Trener Dinamika, Miroslav Muta Nikolić je detaljno govorio o ambicijama njegovog kluba u elitnom srpskom rangu.
"Dinamik kao što znate, postoji tri godine. Naša zamisao je da pravimo mlade igrače, da treniramo. Klub je došao do ABA 2 za tri godine i to će nam biti cilj za dalje. Da probamo da osvojimo mesto koje nam pripada. Malo smo se pojačali, biće teških utakmica, kvaliltet je izjednačen, gde ne mislim na „jadrance“, nego na nas ostale dole, koji smo igali KLS… Teško je imati i jare i pare. I da se oformi mlad igrač i da imaš razultat. Mi smo KLS završili na drugom mestu, što je veliki rezultat, ali izgubili smo neke utakmice koje se nisam nadao. To je moj neuspeh, što nismo bili prvi. A biti prvak lige zemlje koja je bila prvak sveta, za mene je velika stvar. Forsirali smo mlade, sledeće godine će biti zanimljivije i za javnost i za klub. Doveli smo par pojačanja da osvežimo ekipu i da se domaćoj publici predstavimo u što boljem svetlu."

Partizan ima ozbiljne ambicije u Super ligi i to niko u klubu iz Humske ne krije. Trener Nenad Čanak vidi vrlo jasnu šansu za crno-bele, koji takmičenje počinju 19. aprila protiv Vojvodine:
"U Super ligu klubovi ulaze u drugačijem trenutku, formi. Zvezda, koja je odigrala najviše utakmica, verovatno je istrošena. Partizan, Mega i FMP su poslednje utakmice igrali početkom marta. Ekipe iz KLS imaju najoptimalniji raspored. Ali šta je tu je, moramo da se prilagodimo. Super liga zaslužuje veći respekt nego što ima. Ipak je to liga koja ima evroligaša, tri ABA ligaša i ekipe iz KLS, koje su spoj mladih i iskusnih igrača, predvođeni dobrim trenerima."

Prema Čankovim rečima, Partizanova obaveza je da pokuša da osvoji trofej.
"Možda zvuči kao fraza, ali ponoviću da Partizan ima obavezu da napadne trofej u svakom takmičenju na domaćoj sceni. Tako ćemo se i ponašati, daćemo sve od sebe. Pripremili smo se najbolje što smo znali i umeli da napadnemo trofej.

Trener Crvene zvezde Dušan Alimpijević je govorio o planovina crveno-belih.
"Svim učesnicma želim mnogo dobrih partija, dobru košarku i da igrače zaobiđu povrede. Imam veliko poštovanje za sve učesnike Super lige, zaista imam veliki respekt za trenere klubova iz KLS, znajući sa kakvim se problemima nose ne bi li doveli svoje klubove u Super ligu, a onda i da budu ravnopravni učesnici. Za to ogromno poštovanje, naročito dragim ljudima koje sam ovde video i koji već u kontinuitetu prave rezultate" – komplimentima je počeo Alimpijević.

Prema njegovim rečima želja Zvezde u Super ligi je samo jedna.
"Crvena zvezda ulazi u Super ligu sa jednom jedinom idejom – da osvoji prvenstvo. Naravno da ima još klubova koji mogu ravnopravno da razmišljaju o tome. Kandidaturu je istakao i Partizan, koji ima osnova za to, dobrim igrama i svemu onome što je bilo u prošlosti. Očekujem zanimljivu i dobru Super ligu."