21.12.2017.
Derbi začelja u Kragujevcu
 
Ekipe su sa identičnim učinkom 1-11 i nalaze se na samom rubu tabele. Pošto je po formatu takmičenja KLS izvesno da najslabije plasirana ekipa silazi u niži rang (a možda i dve, zavisno od raspleta u regionalnoj ligi), susret u 13. kolu KLS je za ove takmace - "biti ili ne biti".

I Kragujevčani i Kraljevčani imaju svoje adute u igračkom pogonu, a u redovima domaćina to je svakako pridošlica iz SAD Orlando Kolmen. Tri meča su bila dovoljna da se nametne kao MVP ekipe (indeks 27): najbolji je košgeter (27,7 poena u proseku), skakač (8,3 skoka), asistent (4,0 uspešna dodavanja), najčešće je fauliran (5,3 prekršaja nad njim), ima najviše oduzetih lopti (po dve prosečno), a jedini statistički "greh" su mu isgubljene lopte (4,3), što može da bude i posledica najveće minutaže - 38 minuta po meču.

U najavi 13. kola najpre je izneo utiske o novoj sredini u kojoj je gotovo čitav mesec.
"Prvi put sam u Evropi, a ovde u Kragujevcu mi se baš dopada, lep je grad. Ljudi su jako ljubazni, gostoljubivi. Posebno mi se sviđa što postoji snažna podrška, iako smo izgubili u mnogim utakmicama. Mislim da se u gradu veoma voli sport, košarka, i drago mi je da vidim da je tako. Nisam mnogo van terena, ali kad ne treniram, lepo mi je da obiđem grad, srećem fine ljude, probam dobru hranu i slične stvari."

Kolmen je preuzeo ulogu jednog od ključnih igrača na koje može da računa šef struke Bojan Kusmuk za ostvarenje cilja KKK Radnički i uveren je da je moguće - opstati u KLS.
"Iskreno, imaš baš jako lepe utiska o saigračima i klubu u celini. Iako za sada imamo samo jednu pobedu, uveren sam da ovaj tim može da ostvari više trijumfa. Kako sezona bude odmicala doći ćemo i do "brejkova" koji su nam potrebni. Imamo potrebnu hemiju, pokazaćemo to u drugom delu sezone. Prošle nedelje smo kod kuće porazili OKK Beograd, a oni su savladali Dinamik, vodeću ekipu u ligi. Dakle, pokazali smo da možemo, moramo da igramo jako i tako da pobeđujemo. Pozivam publiku da dođe i podrži nas da osvojimo bodove. Obećavamo dobru igru, a zajedno možemo do uspeha."

Kao najkorisniji igrač koji je odigrao svih 12 utakmica, sastav iz Kraljeva predvodi Dimitrije Nikolić, do prošle sezone član KKK Radnički odakle se otisnuo u Partizan. Po korisnosti i efikasnosti izdvajaju se još Simović i Popović, ali tu nije kraj nabrajanju "džokera" koje ima novi trener Dušan Radović, obazriv je kapitan domaćina Đorđe Milosavljević.
"Sloga se dosta pojačala, imaju dvojicu novih igrača, uz Lazara Markovića, tamo je i naš Kragujevčanin Luka Igrutinović, igrao je u Slovačkoj, Češkoj. On može da donese prevagu u igri Sloge. Imali smo debakl protiv Zlatibora, ali posedujemo kvalitet, moramo da se skupimo, da imamo više motiva, želje da pokažemo ono što jesmo. Kao što je rekao Orlando, OKK Beograd je porazio Dinamik, a ovde izubio od nas. Svako svakog može da pobedi, takva je liga od početka. Ima ekipa koje igraju ABA 2 ligu, ali smo pokazali da možemo da igramo i sa njima. Vršac nas je teško pobedio, sa Dinamikom smo ovde igrali egal. Orlandov stil nam je ubrzao igru, imamo sigurnog poentera sada, na nama je da se prilagodimo i budemo kompaktna celina sa njim kao predvodnikom i u napadu i u odbrani. Ključ svega je u nama - moramo da pružimo maksimum, da skupimo snage i pobedimo, a onda da uđemo u drugi deo sezone pobedničkim duhom. Pozivam sve ljubitelje košarke da dođu i podrže nas da dođemo do druge pobede. Da u narednoj godini budemo bolji i ostvarimo cilj - ostanemo u ligi."