13.06.2014.
Derbi pre tačno 65 godina
 

Uoči predstojećeg finala Košarkaške lige Srbije, nije na odmet potsetiti se na utakmicu koja su ova dva rivala odigrala pre 65 godina, na dan 25. juna 1949. godine, na malom Kalemegdanu. Bio je to 6. međusobni susret večitih rivala. U izuzetno dobro urađenom biltenu za tu utakmicu, na kojoj je Crvena Zvezda bila domaćin, možemo pročitati niz zanimljivosti, od kojih se mogu izdvojiti sledeće:

- Bio je to prvi susret ova dva kluba u liga sistemu. Tri prethodna prvenstva, 1946, 1947 i 1948. godine, igrana su turnirski.

- Crvena Zvezda je nastupala u belim dresovima i belim gaćicama, dok je Partizan nastupao u crvenim dresovima i belim gaćicama.

- Prvi sudija bio je Mladen Delić iz Zagreba, kasnije poznati TV komentator, a drugi sudija Stevica Čolović, kome je ovo bio već treći derbi, inače je u isto vreme bio i selektor ženske seniorske reprezentacije.

- U dotadašnjih pet susreta, od kojih su dva bila prvenstvena a tri prijateljska, C. Zvezda je zabeležila 3 pobede a Partizan 2 pobede.

- U kratkim crtama opisan je svaki od tih pet duela.

- Svih pet dotadašnjih utakmica odigrali Munćan, Šaper II (Radomir) i Marjanović iz ekipe Partizana, ali i Strahinja Braca Alagić i Aleksandar Nikolić u Crvenoj Zvezdi, s tim da su po jednu utakmicu odigrali za Partizan i po 4 za Crvenu Zvezdu.  

- U predigri ovog meča igralo se juniorsko finale prvenstva Beograda, takođe između ova dva kluba.

Kompletan Bilten iz 1949. godine možete pogledati ovde.