Saša Nikitović: Pružićemo maksimum, vreme će pokazati dokle možemo u ligi
Trener seniorskog tima Košarkaškog kluba Dynamic VipPay Saša Nikitović za klupski sajt govori o očekivanjima za predstojeću sezonu Košarkaške lige Srbije i nikad mlađem timu sa Dorćola
Autor: Sara Milićev
Bivši trener Crvene zvezde i pomoćnik Dušana Dude Ivkovića u reprezentaciji Srbije 2009. godine Saša Nikitović iza sebe ima bogato iskustvo u radu sa mladim igračima. Do šampionske titule 2008. godine je vodio Crvenu zvezdu, a prva generacija u reprezentaciji Srbije koju je selektirao iznedrila je mnoge vrhunske igrače današnjice.
“Tri puta sam vodio kadetske reprezentacije Srbije. Dok sam bio selektor, birao sam najbolju decu naše zemlje. Imao sam iskustva u radu sa mladim igračima. Nije mi bio problem da izaberem i selektiram mlade igrače u Dinamiku. Dolaskom u Dinamik mi je bila ideja da napravimo sastav takav da možemo da konkurišemo svima u zemlji, što smo na kraju i pokazali za ove dve godine. Učinili smo da svi imaju respekt prema Dinamiku danas” , počeo je trener Nikitović.
Nikad mlađi tim u istoriji Košarkaškog kluba Dynamic Vip Pay započeće novu sezonu u Košarkaškoj ligi Srbije. Trener Nikitović ističe da je u radu sa mladim igračima najvažnije strpljenje i razumevanje grešaka koje oni prave.
“Sastavni deo procesa rada sa mladim igračima jesu razumevanje i strpljenje. Greške koje pravimo ne samo u sportu, već i u društvenom životu su normalne. Pošto su mladi igrači Dinamika veoma talentovani, imamo strpljenja, ali isto tako i oni moraju da imaju odgovornost zbog pažnje koju im posvećujemo. Koncentracija je na radu i odnosu prema treningu i zadacima” , kaže Nikitović.
Saša Nikitović je u februaru ove godine postao glavni trener Dinamika i sezonu u Košarkaškoj ligi Srbije završio je na četvrtom mestu. Rekao je da je timu bio prioritet opstanak u ligi i da je ekipa zaslužna za postignuto.
“Opstanak u ligi je bio prioritet, postavili su se rezultati tako da mi dođemo do četvrtog mesta. To jeste zaslugom tima koji je igrao kvalitetno, dobro i požrtvovano, ali i drugi rezultati su uticali na to. Najbitnije je bilo opstati, što smo uradili već posle tri ili četiri kola. Mogli smo da igramo u “šarenom” sastavu i da se posvetimo mlađim igračima više nego što smo i zamišljali. Ispalo je kako treba” , rekao je trener Nikitović.
Novu sezonu KLSa Dinamik će započeti sa 12 igrača koji ranije nisu imali priliku da od starta zaigraju u ligi. Takva situacija da sezonu u ligi započinje znatan broj mladih igrača, nije uopšte zabeležena. Nikitović ističe da od tima očekuje velike amplitude u igri i da je moguće da se pobede i najbolji timovi u ligi, ali i da se izgubi od slabijih.
“U rosteru imamo 15 igrača, njih 12 će po prvi put početi sezonu kao seniori. Mislim da je to nezabeleženo da u KLS ligi neko ima toliko igrača koji počinju svoje karijere kao seniori. Ovo je jednostavno mladi tim sa par starijih igrača. Imamo sedam juniora još uvek u timu. Od tima treba očekivati velike amplitude u igri. Sigurno možemo da očekujemo da pobedimo i najbolje i da izgubimo od najslabije ekipe u ligi. Na nama je da pokušamo da izbalansiramo da to bude u sredini naših mogućnosti i da ne bude velikih amplituda u igri. Pokušaćemo da opstanemo i ove godine u ligi, da bismo mogli kvalitetno da radimo i spremamo tim za narednu godinu” , otkrio je Nikitović.
Košarkaška liga Srbije za KK Dynamic Vip Pay će početi u subotu od 17 sati gde će prvi protivnik Dorćolcima biti ekipa Zlatibora. Trener Nikitović očekuje tešku utakmicu, ali smatra da bi početak sezone i još uvek neuigrane ekipe mogle da idu u korist nikad mlađem timu Dinamika.
“Zlatibor je ekipa koja je kandidat za Superligu, za ulazak u Kup, za ABA ligu.Otvaranje sezone je, mi smo sami sebi nepoznati, a kamoli protivnicima. Možemo da predstavljamo problem, ipak dolaze u Dinamik i sve to po prvi put vide. Na našoj strani je olakšanje u igri, ali pokušaćemo da na našem terenu pružimo maksimum. Koji je to maksimum, to ni mi sami ne znamo. Vrlo teško mogu da procenim koji su naši dometi. Mislim da ovaj tim ima velike domete, ali mu treba vremena. Kojom brzinom će to pokazati, to će samo vreme i situacija pokazati” , rekao je Nikitović.
Saša Nikitović istakao je kapitena Nenada Šulovića kao lidera ekipe i nekoga ko je u klub doveden da bude podrška mladim igračima i ujedinitelj tima.
“Novi igrači koji su došli birani su po trenutnom kvalitetu i potencijalu koji bi trebalo da iskažu. Na njima je da to pokažu. Nenad Šulović kao kapiten jeste lider tima, koji je u klub doveden da ujedini sve i vodi ekipu” , zaključio je Nikitović. Izvor OKK Beograd #KLSRB