Povodom neodigravanja utakmice 18. kola između KK Tamiš i KK Sloga, koja je bila zakazana za 18. januar u 18.30 časova u pančevačkoj dvorani “Strelište”, AdmiralBet Košarkaška liga Srbije izdaje zvanično saopštenje.

Utakmica 18. kola AdmiralBet Košarkaške lige Srbije između KK Tamiš i KK Sloga registrovana je službenim rezultatom 20:0 u korist KK Tamiš, jer KK Sloga zbog finansijsko organizacionih problema nije doputovala u Pančevo. Prema Statutu i članu 52/E2 Disciplinskog pravilnika za ovaj prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od pet hiljada eura, oduzimanje jednog boda, kao i kazna zabrane vršenja dužnosti na četiri naredne utakmice za trenera i službenog predstavnika KK Sloga.
Rukovodstvo Košarkaške lige Srbije izražava žaljenje zbog svih teškoća kroz koje prolazi kraljevački klub bogate istorije i tradicije, ali i zbog novonastale situacije koja bi mogla negativno da se odrazi na samo takmičenje. Takođe, rukovodstvo KLS upozorava da u slučaju da Košarkaški klub Sloga ponovi ovaj prekršaj, propisane su izuzetno oštre kazne koje podrazumevaju isključenje iz Lige, novčanu kaznu u iznosu od 10 hiljada eura i po osam utakmica zabrane vršenja dužnosti za trenera i službenog predstavnika kluba.
Posebno naglašavamo da je još po završetku prošle sezone rukovodstvo Košarkaške lige Srbije na osnovu dostpunih podataka i detaljne analize dugogodišnjih finansijskih poteškoća KK Sloga, kraljevačkom klubu 1. aprila 2022. godine oduzeta dozvola za takmičenje od strane Komisije za izdavanje dozvola na čelu sa Jugoslavom Jevtovićem. KK Sloga je uložio žalbu na tu odluku, koju je Upravni odbor Košarkaškog saveza Srbije, kao drugostepeni organ, preinačio.
Takođe, pomenuta komisija je krajem juna ponovo uskratila dozvolu za takmičenje KK Sloga usled brojnih rešenja o izvršenju od strane sudova i Olimpijskog komiteta Srbije, zatim nerešenih sporazuma sa igračima i poveriocima, ali uprkos svemu tome Upravni odbor KSS je po drugi put promenio odluku i dozvolio KK Sloga da se takmiči.
Iako AdmiralBet Košarkaška liga Srbije ne snosi odgovornost za novonastalu situaciju, rukovodstvo Lige će striktnom primenom Statuta, Propozicija takmičenja i svih propisa u potpunosti zaštititi regularnost takmičenja. Takođe, Košarkaška liga Srbije će učiniti sve što je u njenoj moći koliko joj to pravni okviri dozvoljavaju da pruži pomoć i podršku KK Sloga da prebrodi krizu i nastavi da se takmiči.

Beograd, 19.01.2023.                                                                                  direktor AdmiralBet Košarkaške lige Srbije

                                                                                                                                           Aleksandar Grujin