18.septembar 2023.

ABA J.T.D.

Gospodin Milija Vojinović, sportski direktor

Poštovani,

Obaveštavamo Vas da su na sednicama Predsedništva UK KLS i Skupštine UK KLS održanim 15. septembra 2023.godine na Staroj planini  donete odluke i inicijative koje se tiču naših klubova koji nastupaju u ABA ligi.
Doneta je odluka o pokretanju inicijative u vezi ograničenja broja klubova iz jedne zemlje koji mogu da nastupaju u 1. ABA Ligi. Za ovo odluku su glasali svi prisutni,  osim jednog člana koji je bio uzdržan od glasanja.
Kako ste već upoznati klubovi iz Srbije koji igraju 1. ABA Ligu su već nekoliko puta pokretali ovo pitanje ali nisu nailazili na razumevanje.
Smatramo da je ovo jedini način da se ispoštuje sportski rezultat i da teren bude jedino merilo za igranje u 1. ABA Ligi. Povećanjem broja klubova iz jedne zemlje na 6 ili ukidanjem granice bi se podigao i kvalitet košarke u celom regionu i svim zemljama učesnimcama.
Podsetiću Vas na situaciju kada je KK Zlatibor, koji godinama ulaže ozbiljan novac, osvojio 2. ABA Ligu i nije mogao da igra u 1. ABA Ligi direktno po sportskom plasmanu što je složićete se pogrešno.
Takođe postoji i moguća veoma apsurdna situacija da ako prvih 5 klubova na tabeli u sezoni budu iz Srbije, 5. Klub potencijalno može da ispadne iz 1. ABA Lige, što verujem da znate nije ni fer ni pošteno.
Ukoliko do ove promene ne bude došlo, mi kao Liga ne vidimo poentu da naši klubovi nastupaju u 2. ABA Ligi jer im osvajanje iste ne garantuje ništa, pa je samim tim i dodatno ulaganje sredstava kako bi se 2. ABA Liga osvojila nepotrebno.

Direktor UK KLS

Aleksandar Grujin