SPORT: Bez pomoći države KLS ne bi postojala
Direktor najjačeg ranga srpske košarke zahvalan na podršci

Srbija je, dokazano je to mnogo puta, zemlja košarke. Na ovdašnjim parketima su prve korake napravili neki od najvećih evropskih i svetskih košarkaških imena, a navijači očekuju da se taj trend nastavi i u budućnosti.
Kako bi se želje i nadanja ljubitelja košarke sa ovih prostora pretvorile u realnost od presudnog značaja je da Košarkaška liga Srbije bude pokretačka snaga svih promena na bolje u ovom sportu, a to je upravo ono što je novi direktor lige Aleksandar Grujin postavio ispred sebe i svojih saradnika.
„Košarkaška liga Srbije, kao najjači rang takmičenja u zemlji, uvek je bila nosilac srpske košarke. Decenijama unazad na parketima širom Srbije su rasli i sazrevali najbolji evropski igrači i treneri, i taj trend mora da bude nastavljen. Ali, tu se ne smemo zaustaviti, već je veoma važno da se kroz KLS obrazuje i edukuje što veći broj sportskih radnika, odnosno delegata, kontrolora, sudija, statističara… Svi oni su podjednako važni za razvoj ovog sporta“, kaže u razgovoru za TV Arena sport Grujin.
Prvi čovek KLS posebno naglašava da je za stabilno stanje u takmičenju najzaslužnija finansijska pomoć koja već drugu godinu zaredom stiže od države.
„Da bi razvoj ovog takmičenja i svih njegovih činilaca bio najefikasniji pobrinuli su se, svako na svoj način, predsednik Republike Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i Ministarstvo omladine i sporta na čelu sa ministrom Vanjom Udovičićem. Konkretno, pomoć koju je dobio svaki od 21 kluba iz KLS je toliko značajna da će im omogućiti bezbrižno funkcionisanje, a s druge strane, podsticajna da se uspostavi sistem koji će dati najbolje rezultate. Identična pomoć je isplaćena i prošle godine u ovo vreme, a da toga kojim slučajem nje bilo, nema sumnje da KLS ne bi mogla da se nosi sa teretom zvanim pandemija virusa Covid-19“.

Aleksandar Grujin je na čelo KLS stigao tek pre nešto više od tri meseca, ali su već sada vidljivi konrektni pomaci u organizaciji takmičenja.

„Postigli smo dogovor da jednom godišnje organizujemo edukativni skup koji će trajati 3-4 dana, a gde će se na jednom mestu okupiti svi bitni činioci srpske košarke. Prvog dana ćemo održati Skupštinu i Predsedništvo, zatim narednog dana seminar za sudije, treći dan će biti rezervisan za trenersku radionicu. Tu ideju je prepoznao i direktor J.P. ’Stara planina’ Goran Karadžić i prvi takav skup će biti održan na Staroj planini u septembru naredne godine. Taj hotel i ceo kraj imaju izuzetan potencijal i želim da mu se zahvalim na toj saradnji. Važno je da postoje plan, ideja i vizija, a pred nama je veliki rad, ali uz entuzijazam koji svi u kancelariji imamo siguran sam da ćemo napraviti odlične temelje za sve ono što nas u budućnosti očekuje“, ističe Grujin i dodaje:

„Moj krajnji cilj je da se Partizan i Crvena zvezda uskoro vrate u KLS i to bi imalo ogroman uticaj na razvoj velikih košarkaških centara, a uz to, važno je da obezbedimo i prohodnost ka evropskim takmičenjima, što je takođe jedna od značajnih ciljeva u nastupajućem periodu. Veliki deo posla smo završili doveđenjem naslovnog sponzora lige koja se sada zove AdmiralBet Košarkaška liga Srbije, a ta saradnja će nakom isteka ove sezone trajati još tri naredne“.

Direktor KLS je naglasio koliko je za razvoj srpske košarke bitno da liga i Košarkaški savez Srbije imaju razumevanje u međusobnoj komunikaciji.

„Posebno mi je drago što smo ponovo uspostavili konkretnu saradnju sa Košarkaškim savezom Srbije, kao i to što sa selektorom Svetislavom Pešićem imamo izvanrednu komunikaciju. On je već prisustvovao nekim našim mečevima, a siguran sam da ćemo imati kontinuiranu saradnju. Ne treba ni zaboraviti da je Karijev pomoćnik u reprzentaciji Srbije Marko Marinović, trener Borca iz Čačka i to je veoma važno u svetlu svega ovoga što sam do sada pričao. Pored njega, u ligi ima još mnogo velikih trenerskih imena, selektora reprezentativnih selekcija, ali i mladih talentovanih stručnjaka pred kojima je budućnost, a tu je i veliki broj mladih igrača od kojih očekujem da vrlo brzo budu u konkurenciji za seniorski nacionalni tim“.

Za kraj, Aleksandar Grujin je otkrio još jedan zanimljiv detalj koji govori u kom pravcu se razvija Košarkaška liga Srbije.

„Pohvaljujem ideju ministra Vanje Udovičića da se u svakoj dvorani u kojoj se igraju mečevi KLS implementiraju kamere koje bi omogućile da se prenose, ne samo košarkaški, već svi sportski događaju koji se u njima odvijaju. TV Arena sport je usko uključena u realizaciju te ideje i znam da ćemo i na taj način nastaviti sa promocijom takmičenja. Sa generalnim direktorom Arena Channels Group, Nebojšom Žugićem imamo izuzetnu saradnju i početkom decembra bi trebalo da potpišemo novi ugovor o eksluzivnim pravima za prenose utakmica KLS“, naglasio je Grujin. Izvor i Foto Arena Sport TV #KLSRB