Mnogo igrača prolazi kroz Košarkašku ligu Srbije i ostavlja dubok trag u klubovima za koje nastupaju, ali i domaćoj košarci uopšte.
Neki biraju Srbiju i našu ligu, pre nego neke druge, a o jednom od takvih igrača upravo danas ćemo i pisati.
Ima 27 godina i univerzalac je. Može igrati podjednako dobro na tri pozicije, a nastupao je u isto toliko zemalja – Austriji, Francuskoj i našoj zemlji. Pozitivan je, nasmejan, elokventan. I deluje da zna šta želi i od karijere i od života. Oni pravi poznavaoci košarke već su prepoznali o kome je reč, a za one koji nisu – dame i gospodo, Luka Ašćerić, prvotimac novosadske Vojvodine.
Prijatna i pozitivna energija, kao i kultura i vaspitanje je prvo što primetite kada komunicarate sa Lukom. Raspoloženje je na nivou, a kako i ne bi bilo kada su i Vojvodina i on sezonu započeli na najlepši način.
„Baš tako. Četiri utakmice, isto toliko pobeda. Bolje nije moglo“, uz osmeh počinje Ašćerić i objašnjava:
“ Nakon prvog trijumfa u Drugoj regionalnoj ligi, novi prvoligaš, Mladost iz Smederevske Palanke nam je bila prvi test. Tada nisu imali ni jednog stranca i moram priznati da smo bili oprezni i odigrali pametno i iskusno. Oni će kroz sezonu biti jako interesantna ekipa na domaćem terenu“.

 

A onda je došao Dynamik i po mnogima (ne)očekivano dominanta pobeda Vojvodine. Ašćerić je pokušao pronaći opravdanje za Dorćolce, ali…
„Teška je reč podbacili, ali moram reći da sam i ja bio iznenađen. Pošto su jako mlada ekipa, očekivao sam da će igrati brzo, agresivno, čvrsto, sa presingom, kao što inače igraju. Kada sam prošle sezone stigao u Vojvodinu, moja prva utakmica je bila upravo protiv njih u Spensu i sećam se da smo ih jako teško dobili. Vodeći se tim mečom, tako sam se pripremao i za ovaj susret, ali je sve bilo potpuno drugačije. Da li je do njih ili do nas, mi smo u naletu, oni još nisu došli do željenog ritma, ali priznajem da sam i ja bio iznenađen slabim otporom koji su pružili. Doćiće oni kroz sezonu na svoje, tako to ide sa mlađim ekipama. Krene lošije i sporije, ali se vremenom sve isprofiliše i dođe na svoje“, objašnjava Ašćerić.

Novosadski tim na startu šampionata nema tih problema. Naprotiv, i u krugu od četiri, pet favorita za sami vrh tabele, Vojvodinu mnogi izdvajaju kao ekipu koja je jedan stepenik više i glavni pretendent za odbranu titule prvaka KLS-a.
„Za sada zaista tako deluje i pokazali smo se kao dominantni, ali to je mač sa dve oštrice. Kada ste ekipa koju svi ciljaju da skinu sa trona, zna biti nezgodno i mi ne smemo sebi dozvoliti luksuz opuštanja. Prošle godine, na primer, Vojvodina na startu nije bila ekipa koja se izdvajala, dok smo drugi deo sezone obeležili, kao početak ove. Mišljenja sam da ni malo lak posao nije pred nama i da će, kako vreme bude odmicalo biti sve teže. Ekipe će u susretima protiv nas ulaziti rasterećeno, kao da nemaju šta da izgube, a uloga favorita nosi teret i pritisak. Ipak, iskusni smo, ozbiljni, imamo visoke ambicije i moramo se nositi i sa tim teškim bremenom favorita i raditi na tome da ga što uspešnije nosimo kako bi stigli do našeg cilja“, jasan je Luka Ašćerić.
U Srbiju je iz Francuske stigao u januaru prošle godine kao veliko pojačanje čete Miloša Isakova Kovačevića. Sreća mu je okrenula leđa, jer je zbog nesretne povrede morao propustiti završnicu šampionata. Nova sezona donela je novog-starog Luku na terenu.
„Posle svih problema koje sam imao na kraju prošle sezone, ciljano sam se spremao čitavo leto, kako bi ušao u formu. Za sada ide dobro, ne smem da se žalim. Kao i Vojvodina i ja sam ušao u dobar ritam. Ipak, generalno gledano, smatram da mi kao ekipa imamo roster i dovoljan fond kvalitetnih igrača, koji sa dosta strana može da zapreti“, više o ekipi, manje o sebi priča Luka.
Tendencija povratka domaćih igrača u KLS sve je očiglednija. S obzirom da je i Ašćerić jedan od njih, merodavan je da uporedi Košarkašku ligu Srbije sa ligama zemalja u kojima je igrao.

„Kada sam stigao prošle zime, delovalo mi je da je kvalitet isti. Ja sam došao u klub koji je bio u samom vrhu, ali taj drugi deo sezone smo igrali i pobeđivali teže nego što se očekivali. Ni protiv jednog protivnika nismo imali lagan posao, sve ekipe su nam u većoj ili manjoj meri uspevale parirati. A to dovoljno govori o samom kvalitetu lige“, objašnjava prvotimac Novosađana i nastavlja:
“ Pozitivna stvar je što se sve više domaćih igrača vraća u KLS iz inostranstva, čime je i liga dobila još više na kvalitetu. Igrači koji su išli preko i oprobali su se, vraćaju se, a jedan od razloga je takođe i finansijska stabilnost klubova. Ulagaja su sve veća, što otvara vrata za dolazak kvalitetnijih. Dopada mi se u kom smeru ide domaće prvenstvu, praktično svake godine minimum se podiže za stepenik više. Ako tako i ostane, ne vidim razlog zašto ne težiti profesionalnoj ligi Srbije“.
Sve kroz osmeh, došli smo i do kraja razgovora, jer igrale su se zanimljive utakmice u Evropi, koje je Ašćerić, kao pravi profesionalac, želeo da isprati. Poslednje pitanje se nametnulo samo po sebi – Srbija ili negde dalje?
„Meni je u Novom Sadu i Vojvodini odlično. Kada sve to prate i dobar rad i rezultati ne razmišljam trenutno o nekim drugim solucijama. Krenuli smo sa ozbiljnim ciljevima i ka tome i idemo. Suštinski, prevaga što sam ostao u Novom Sadu i ovu sezonu bila je ta što sam osetio da sam u klubu koji teži ka višim ciljevima i koji želi da se oproba u nečem novom. Ozbiljnost od uprave i samog kluba olakšala mi je mnogo prilikom donošenja odluke. Nisam se pokajao i siguran sam da neću“, izbor za ovog sjajnog dečka i košarkaša, Luku Ašćerića, su ipak KLS i Srbija. Foto: Osman Jeijna #klsrb