KLS


Vesti

Košarkaši Spartaka izborili Super ligu 13.04.2017.
 
Večeras je spuštena zavesa na sezonu u Mozzart Košarkapkoj ligi Srbije. Tek u poslednjem, 26. kolu Spartak je, na veliko oduševljenje domaće publike, pobedom nad Napretkom (85:70) izborio toliko sanjanu Super ligu.

Dva i po minuta lopta nije prolazila kroz obruč, a prvi je mrežicu pocepao Ljubenković za vođstvo Spartaka 2:0. Već u sledećem napadu Napredak poravnava, a nedugo zatim domaći vežu 7 poena i odlaze na 9:2. Trojkom Hristova na tri minuta do kraja prve četvrtine Spartak diže prednost na +11 (15:4). Usledila je mini serija gostiju od 5:0, ali je Spartak brzo odgovorio i ponovo vratio na +10.

Drugu četvrtinu Hristov otvara svojom drugom trojkom iz drugog pokušaja za 25:12. Spartak je na početku ove denice u jednom napadu imao čak 5 skokova i na kraju istoga Prlja je uz nesporsku grešku protivnika dva puta poentirao, da bi Ljubenkovioć u nastavku napada dodao još jednu dvojku sa polu distance za sad već ubedljivih +17 (30:13). Usledio je period od nekoliko minuta kada su strelci bili manje efikasni. Prvi se probudio Napredak, Kruševljani su na četiri minuta do kraja prišli na -6 (35:29), ali tu neugodnu seriju gostiju prekida Hristov svojom trećom trojkom. Razigrali su se gosti, nije Spartak bio ubedljiv kao u prvoj deonici, ali uspeli su domaći na prvu dužu pauzu da odu sa +9. Poslednjih pet poena postigli su Tresač i Ljubenković. Domaći su za prvih 20 minuta imali 19 skokova, od čega je čak 8 u napadu.

U nastavku meča prvih par minuta proteklo je u nešto boljoj igri Napretka, ali Spartak se brzo trgnuo i uspostavio ravnotežu, uspešno branio rezultat, pre svega odličnom i organizovanom obranom, otežavajući tako organizaciju Kruševljana. Nažalost nije bilo prave reakcije u napadu pa se ta dobra igra u defanzivni nije materijalizovala poenima na drugoj strani. Trojkom Jovišića Spartak odlazi na 55:46, Andrejević seče napad gostiju, upošljava kapitena Nikolića koji je precizan sa polu distance za +9 na četiri minuta do kraja. Posle nekolko grešaka Spartaka u napadu u poslednja dva minuta Napredak je nanizao 8 poena i stigao na -5 (61:56). Spartakova klupa reaguje tajmautom, ali ljubenković gubi čistu loptu, na sredini terena i  gosti dodaju još dva poena (61:58). U poslednjem napadu "golubova" Prlja je bio polovičan sa linije slobodnih bacanja i u četvrtu deonicu ušlo se sa rezultatom 62:58.

Na startu poslednje deonice Ljubenković i Hristov su pokušali za tri poena, ali nije ušlo. Prlja iz ofanzivnog skoka dobija dva bacanja, koja i koristi. Zonskim presingom Spartak osvaja loptu, Hristov probija i polaže za 66:60. Nastavili su domaći agresivnu odbranu, zbunili su Kruševljane i iskoristili neke njihove greške da ponovo steknu opipljiviju prednost koja je na šest minuta do kraja iznosila +13. Na krilima odlično raspoložene publike Spartak je konačno zaigrao sa puno energije i takva igra donela je nagradu u vidu +17 na dva minuta do kraja. Rutinskom igrom do poslednjeg sudijskog zvižduka Spartak je ostvario, ispostavilo se ubedljivu pobedu i što je još bitnije - Super ligu.


(Preuzeto sa subotica.com)